Showing posts with label World Geography Quiz. Show all posts
Showing posts with label World Geography Quiz. Show all posts

Tuesday, March 15, 2011

Quiz 20 | Geography Questions 301-350

301. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?

A. Son river
B. Mahanadi
C. Godavari river
D. Sutlej river

Answer : A

302. During the summer monsoon the Himalayas have rains on their :

A. Southern and western slopes
B. Northern and eastern slopes

Answer : B

303. Where is Krishnaraja Sagar?

A. In Kota
B. In Udaipur
C. In Mysore
D. In Hyderabad

Answer : C

304. From where the Sirhind canal takes off?

A. At Okhla near Delhi
B. From Fire-lake at Khadakwesla
C. From the SutIej at Rupar

Answer : C

305. How much part of India is irrigated by canals?

A. 42%
B. 60%
C. 80%
D. 25%

Answer : A

306. In which of the following state is Tungabhadra project of irrigation?

A. Bihar
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra

Answer : B

307. The canals of Kerala state are—

A. Canals of Nagarjunasagar irrigation works
B. Canals of Mangalam irrigation scheme

Answer : B

308. In which of the following states of India, tank irrigation is most suitable?

A. Tamil Nadu
B. Punjab
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

Answer : A

309. Which one of the following sources of irrigation in India is not suitable?

A. Canals
B. Karez
C. Wells
D. Tanks

Answer : B

310. Which of following is situated @ Agra?

A. Paratroopers Training College
B. National Police Academy
C. Central Tractor Organisation

Answer : A

311. Where is oil and Natural Gas Commission located?

A. Haldia
B. Dehradun
C. Ankleshwar
D. Cambay

Answer : B

312. In what state is 'Rana Pratap Sagar' atomic power plant located?

A. Haryana
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Karnataka

Answer : C

313. Lal Bahadur National Academy of Administration is situated in :

A. Pune
B. Kolkata
C. Dehradun
D. Mussoorie

Answer : D

314. The largest producer of cashewnut in India is :

A. Kerala
B. Gujarat
C. Orissa
D. Tamil Nadu

Answer : A

315. Gulmarg is a hill station in :

A. Himachal Pradesh
B. Jammu and Kashmir
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu

Answer : B

316. Where is the Gol Dumoaz located?

A. Andhra Pradesh
B. Maharashtra
C. Kamataka
D. Gujarat

Answer : C

317. Which is the largest man-made lake in India?

A. Chilka
B. Dal
C. Sambhar
D. Bhakra

Answer : D

318. Which regions has almost prevalent types of natural vegetation in India?

A. Himalaya mountain
B. Deccan Plateau
C. Ganga plain

Answer : C

319. Which groups of countries is arranged in descending order of area?

A. Russia, Canada, China, U.S.A.
B. Russia, U.S.A. Canada, China

Answer : A

320. The Savana type of climate is characterized by—

A. Humid summers and humid winters
B. Humid summers and dry winters

Answer : B

321. Which country possesses a strong natural resource base for iron and steel industry ?

A. Russia
B. Pakistan
C. Japan

Answer : A

322. Which one of following countries is the largest producer of rice in the world?

A. China
B. Japan
C. Philippines
D. Bangladesh

Answer : A

323. The maximum risk to air travel is from :

A. Clouds
B. Rainfall
C. Fogs
D. Strong winds

Answer : C

324. What would happen to types of rainfall if the earth's surface becomes all plain?

A. No cyclonic rainfall
B. No orographic rainfall

Answer : B

325. The line joining places of equal atmospheric pressure is termed :

A. Contour
B. Isohyet
C. Isotherm
D. Isobar

Answer : D

326. What would happen to ocean water if moon comes nearer to the earth ?

A. Rise of sea level
B. Increase in height of oceanic tides

Answer : B

327. Which of the following phenomena causes the shape of the Earth ?

A. Internal structure
B. Atmospheric pressure
C. Rotation

Answer : C

328. What is Isthmus?

A. The mouth of a river where it joins the sea
B. A narrow strip of land joining two seas or oceans

Answer : B

329. Which of the followings is fibre mineral?

A. Zinc
B. Asbestos
C. Coal
D. Asphalt

Answer : B

330. The coldest hour of the day is approximately—

A. 5 a.m.
B. 9 p.m.
C. 3 a.m.
D. 10 a.m.

Answer : C

331. Which industry is famous in Ruhr industrial region of Europe?

A. Textile & Chemicals
B. Steel & Engineering
C. Cement & Paper

Answer : B

332. Which of following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?

A. Kanpur
B. Allahabad
C. Gaya
D. Varanasi

Answer : D

333. Which of the following latitudes is a great circle?

A. Equator
B. 66°N
C. 20°S
D. 23°S

Answer : A

334. Which water-ways does not pass through the Panama Canal?

A. London-Honolulu.
B. New York-San francisco
C. New York-Buenos Aires

Answer : C

335. Which of following State group is largest producer of mineral oil in India?

A. Assam, U. P., Bihar
B. Assam, Gujarat, Maharashtra

Answer : B

336. For which crop production is 'Saopalo' famous?

A. Cotton
B. Maize
C. Coffee
D. Tea

Answer : C

337. Which of soils is most suitable for cultivation of cotton in India?

A. Red soil
B. Laterite soil
C. Alluvial soil
D. Regur soil

Answer : D

338. Most famous countries 4 exporting wool & meat?

A. Australia, South Lanka,Indonesia
B. Argentina,France,Chile
C. Australia,Argentina,New Zealand

Answer : C

337. Which of following industries is most developed in Great Lakes region of North America?

A. Cement and Paper
B. Steel & Engineering

Answer : B

338. Where is Dead Sea situated in the following continents?

A. Europe
B. Australia
C. Asia
D. Africa

Answer : C

339. Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?

A. Hyderabad
B. Nagpur
C. Jabalpur
D. Allahabad

Answer : D

340. Which of following names is given 2 planetary winds blowing between tropics?

A. Monsoon
B. Polar winds
C. Westerlie
D. Trade winds

Answer : D

341. Which of the following processes helps in the formation of rift valley?

A. Seismism
B. Faulting
C. Folding
D. Volcanism

Answer : B

342. When it is 6.00 AM on 0° meridian, at the same time what time would be there in India?

A. 6.30 AM
B. 9.30 AM
C. 11.30 AM

Answer : C

343. Two places on the same meridian must have the same :

A. Length of summer
B. Length of winter
C. Latitude
D. Solar time

Answer : D

344. Which of the following latitudes is the longest?

A. 23°N
B. 66°N
C. 0°
D. 80°N

Answer : C

345. Which of following land forms is not associated with river erosion?

A. Waterfall
B. V-shaped valley
C. Moraines
D. Ox-bow lake

Answer : C

346. Which of following rocks is different from remaining on basis of its mode of origin?

A. Limestone
B. Sandstone
C. Shale
D. Marble

Answer : D

346. The spread of cultural elements or complexes from one society to another is called

A. Diffusion
B. Acculturation
C. Assimilation

Answer : A

347. Spring tide means:

A. Higher high tide, higher low tide
B. Higher high tide, lower low tide
C. Lower high tide, lower low tide

Answer : B

348. Which of the following is a warm current ?

A. South Pacific current
B. Kuroshiwo current
C. Labrador current
D. Rip current

Answer : B

349. The given fault in the diagram is an example of

A. Normal fault
B. Overthrust fault
C. Reverse fault
D. Transcurrent fault

Answer : C

350. The rivers of South India are :

A. Suitable for hydro electricity
B. Suitable sources of canals
C. Full of water throughout year

Answer : A

Quiz 19 | Geography Questions 201-300

201. Bhilai Steel works has been built with the foreign collaboration of the—

A. British
B. Russians
C. Germans
D. Americans

Answer : B

202. The biggest newsprint paper mill of India is at—

A. Titagarh
B. Ballarpur
C. Nepanagar
D. Saharanpur

Answer : C

203. Churk is famous for—

A. Cement factory
B. Paper factory
C. Sugar factory
D. Carpet

Answer : A

204. The highest number of cotton mills in India is in —

A. Ahmedabad
B. Mumbai
C. Coimbatore
D. Kolkata

Answer : A

205. Where is the headquarter of the Centre Board of Film censors?

A. Mumbai
B. Pune
C. Chandigarh
D. Kolkata

Answer : A

206. Name the river whose water is utilized by Kakrapara project—

A. Mahanadi
B. Tunghbhadra
C. Damodar
D. Tapti

Answer : D

207. The Gandhi Sagar dam has been constructed on the boundary of Rajasthan and—

A. Orissa
B. Madhya Pradesh
C. Haryana

Answer : B

208. The Farakka Barrage has been constructed on the river—

A. Hugli
B. Brahmaputra
C. Bhagirathi
D. Padmini

Answer : A

209. The largest producer of Coco in Africa is—

A. Ghana
B. Sudan
C. Nigeria
D. Ivory Coast

Answer : A

210. The new name of Calicut, a famous city of Kerala is—

A. Kozhikode
B. Trivendrum
C. Kalighat
D. Koderma

Answer : A

211. Blue mountains are—

A. The Vindyas
B. The Nilgiri hills
C. The Himalayas
D. The Aravali ranges

Answer : B

212. Which of the following is an igneous rocks?

A. Limestone
B. Slate
C. Marble
D. Basalt

Answer : D

213. What is the number of India among the producers of manganese ore in the world?

A. Second
B. First
C. Third
D. None

Answer : C

214. Which of the following states produces silver in abundance?

A. Orissa
B. Rajasthan
C. Kerala
D. West Bengal

Answer : B

215. Koderma, a place in Jharkhand is famous for—

A. Mica mining centre
B. Photogoods
C. Cement factory
D. Leather goods

Answer : A

216. What is Kolar ?

A. Oil field in Assam
B. A hydro-electric scheme in Bihar
C. Gold fields in Karnataka

Answer : C

217. The leaves of the plants of desert forests are—

A. Pointed in shape
B. Small sized and thorny
C. Long
D. Broad

Answer : B

218. Which of the following forests is found in Sundarbans ?

A. Evergreen forests
B. Coniferous forests
C. Coastal forests

Answer : C

219. Kaziranga, the famous sanctuary of Assam is famous for—

A. Rhinoes
B. Tigers
C. Lions
D. Elephants

Answer : A

220. Which soil found in India is the most useful for agriculture?

A. Black or regur soil
B. Alluvial soil
C. Red and yellow soil

Answer : B

221. The chief production in region having black soil is :

A. Cotton
B. Rice
C. Wheat
D. Tea

Answer : A

222. The range of temperature of Mathura in comparison of Kolkata is :

A. Too much
B. Too little
C. Zero
D. Uniform

Answer : A

223. If Aravalli ranges were from east to west :

A. Western Rajasthan would never have been a desert
B. Bengal would have been dry area

Answer : A

224. The climate of South East Australia is cold because—

A. It is a hilly highland
B. It is very near to sea

Answer : A

225. Which one of the following food grains is grown in China in the largest quantity?

A. Rice
B. Barley
C. Rye
D. Maize

Answer : A

226. In which of country, the Christmas festival is celebrated in summer season?

A. New Zealand
B. Germany

Answer : A

227. To which side of Australia, Fiji island is situated?

A. North-east side
B. North-west side

Answer : A

228. The original inhabitants of New Zealand are known as—

A. Maoris
B. Bedouins

Answer : A

229. The chief imports of Australia is—

A. Gold, cotton and rice
B. Cigarettes, motorcars, cotton clothes, machines and Petroleum

Answer : B

230. Which of the following is the chief crop of Australia?

A. Rice
B. Maize
C. Wheat
D. Potato

Answer : C

231. Which part of Australia receives rain throughout the year?

A. Northern part
B. Eastern part
C. Southern part

Answer : A

232. What is the chief export from New Zealand?

A. Wool
B. Oil
C. Motor car
D. Cigarette

Answer : A

233. Murray and Darling rivers fall in—

A. The gulf of Carpentaria
B. Pacific ocean
C. Encounter Bay
D. Indian ocean

Answer : C

234. Kalgoorlie and coolgradie mines are in—

A. Africa
B. Australia
C. North America
D. Europe

Answer : B

235. What is the main mineral of Australia?

A. Gold
B. Silver
C. Lead
D. Diamond

Answer : A

236. What is the most typical Australian tree?

A. Oak
B. Pine
C. Eucalyptus
D. Rubber

Answer : C

237. In which part of Africa, Uranium is found?

A. Sahara
B. Congo basin
C. Sudan
D. Rhodesia

Answer : B

238. Which one of the following is the largest lake in Rajasthan?

A. Anasagar
B. Pichhola
C. Sambhar
D. Udaisagar

Answer : C

239. Which one of the following is not in good number at the sea coasts of Africa?

A. Rivers
B. Islands

Answer : B

240. The river Zambezi originates from—

A. Victoria lake
B. Western Plateau
C. Tanganyika lake
D. Mt. Atlas

Answer : B

241. What is said 'veld' in Africa?
A. Grass lands
B. Equatorial forest
C. Savanna forest
D. Tropical forest

Answer : A

242. Which is the largest lake in Africa?

A. Victoria
B. Nyasa
C. Edward
D. Tanganyika

Answer : A

243. Which part of Africa has the highest population ?

A. Valley of the river Nile
B. Valley of the river Niger

Answer : A

244. In which part of Africa, Sahara desert is situated?

A. Northern part
B. Southern part
C. Western part
D. Eastern part

Answer : A

245. Kimberley, a town of South Africa is famous for—

A. Diamonds
B. Goldmines
C. Poisoneous Snakes
D. Seaport

Answer : A

246. What is the new name of the island of Madagascar ?

A. Malagasy
B. Haitti
C. Mozambique
D. Maputo

Answer : B

247. Which one of the following countries is not in Africa?

A. Kenya
B. Nigeria
C. Bolivia
D. Ethiopia

Answer : C

248. The highest mountain peak in Africa is—

A. Kilimanjaro
B. Atlas
C. Nyasa
D. Kenya

Answer : A

249. Which country of the South America, is the biggest producer of Petroleum?

A. Venezuela
B. Peru

Answer : A

250. The main region of the South America which produces wheat, is—

A. Pampas
B. Peru
C. Brazil
D. Columbia

Answer : A

251. Which country of the South America is known as 'Granary of Europe' ?

A. Argentina
B. Chile
C. Brazil
D. Bolivia

Answer : A

252. The largest units of coir industry are located at—

A. Kerala
B. Andhra Pradesh
C. Gujarat
D. Haryana

Answer : A

253. Which is the biggest port of Argentina?

A. Bahia Blanca
B. Buenos Aires
C. La Plato
D. Mar Del Plato

Answer : B

254. Which one of the following countries is famous for the production of nitre?

A. Chile
B. Brazil
C. Peru
D. Columbia

Answer : A

255. Which region, comes under the equatorial climate?

A. Amaion-basin
B. Pampass
C. Plain of Brazil

Answer : A

256. What is Uspallata in South America?

A. An animal
B. A lake
C. A pass

Answer : C

257. Where does the river Uruguay fall ?

A. In Atlantic Ocean
B. Titicaca lake
C. In Carribean sea

Answer : A

258. Which is the biggest river of South America?

A. Amazon
B. Peru
C. Orinico
D. Parana-Paraguay

Answer : A

259. When does it rains in the Central valley of Chile?

A. In summer
B. In winter
C. Throughout the year
D. Never

Answer : B

260. What is the chief agricultural product of the U.S.A. ?

A. Maize
B. Cotton
C. Barley
D. Rice

Answer : A

261. What is exported from Halifax?

A. Wood and its articles
B. Fish and Fruits
C. Petroleum
D. Wheat

Answer : B

262. The biggest meat market of the world is in—

A. Chicago
B. Boston
C. London
D. Winnipeg

Answer : A

263. In which one of the following places the population is very low?

A. Interior part of Spain
B. North plain of Italy

Answer : A

264. The longest railway line of the world is—

A. Canadian Pacific Railway
B. Cape-Cairo Railway
C. Trans-Siberian Railway

Answer : C

265. The Kiel canal links—

A. North Sea and Baltic Sea
B. Pacific and Atlantic oceans
C. Mediterranean and Red Sea

Answer : A

267. Which of the two Seas are linked by the strait of Gibraltar ?

A. Atlantic Ocean and Mediterranean Sea
B. North Sea and Baltic Sea

Answer : A

268. In which country of Europe is the active volcano of Vesuvius?

A. Italy
B. Norway
C. France
D. Germany

Answer : A

269. Which is the mountain between the Black sea and Caspian sea?

A. Ural
B. Caucasus
C. Alps
D. Balkan

Answer : B

270. Which is the longest river of Europe ?

A. Danube
B. Volga

Answer : B

271. Which is the river that originates from Black Forest and falls in Black sea?

A. Rhine
B. Oder
C. Danube
D. Don

Answer : C

272. Which country of Europe is famous for dairy industry?

A. Denmark
B. Norway
C. Sweden
D. Switzerland

Answer : A

273. Paris is famous for—

A. Museum and library
B. Fashion and decoration
C. Healthy climate
D. Dairy industry

Answer : B

274. Which of the following rivers is known as the 'Sorrow of China' ?

A. Hwang Ho
B. Amur
C. Mekong
D. Yangteesi-Kiang

Answer : A

275. Britain and France are divided by the natural boundary of—

A. The Alps
B. The English Channel
C. The river Thames

Answer : B

276. Dead sea a salt water lake, is located between—

A. Israel and Jordan
B. Egypt and Libya
C. Israel and Lebanon

Answer : A

277. What is the new name of Siam ?

A. Thailand
B. Canton
C. Taiwan
D. Timor

Answer : A

278. The Islands of Cloves is—

A. Zanzibar
B. New Zealand
C. Sri Lanka
D. Cuba

Answer : A

279. Which country is called the Sugar Bowl of the World ?

A. India
B. Cuba
C. U.S.A.
D. Indonesia

Answer : B

280. In India, which coast receives rainfall from North East monsoon—

A. Coromandal Coast
B. Malabar Coast

Answer : A

281. Which state of India is known as land of paradise?

A. Uttar Pradesh
B. Jammu and Kashmir
C. Haryana
D. Assam

Answer : B

282. Which one of the following states is famous for sandal wood?

A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer : C

283. Which one of the following languages is used in Tripura ?

A. Hindi
B. Mizo
C. Khasi
D. Bengali

Answer : D

284. Which of the following states is such whose inhabitants are mostly Christians?

A. Nagaland
B. Manipur
C. Tamil Nadu
D. Tripura

Answer : A

285. Which is the richest state of India from the point of view of minerals?

A. Kerala
B. Bihar
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer : D

286. The biggest meteorological laboratory of India is in—

A. Pune
B. Jaipur
C. Patna
D. Kanpur

Answer : A

287. Which one of the following is used for measuring the speed of wind?

A. Hygrometer
B. Barometer
C. Anemometer
D. Thermometer

Answer : C

288. Which of the states of India ranks first in tribal population?

A. Assam
B. Bihar
C. Chhatisgarh
D. Tamil Nadu

Answer : C

289. Inland Air services in India are run by the—

A. Air India
B. Air services of India
C. Indian Air lines
D. Air Bharat

Answer : C

290. The Diesel Locomotive Works is situated at—

A. Varanasi
B. Kolkata
C. Chitranjan
D. Jamshedpur

Answer : A

291. Where is the Railway Staff College situated?

A. Ahmedabad
B. Vadodara
C. Chandausi
D. Varanasi

Answer : B

292. The Golden Temple Express runs between—

A. New Delhi and Madurai
B. Delhi and Howrah
C. Amritsar and C.S.T.

Answer : C

293. For going to Kashmir, the railway route is—

A. Northern Railway
B. North-East Railway
C. Eastern Railway
D. Western Railway

Answer : A

294. The 'Head Quarters' of North East Railway is at—

A. Delhi
B. Gorakhpur
C. Lucknow
D. Kanpur

Answer : B

295. The 'Head Quarters' of North East Railway is at—

A. Delhi
B. Gorakhpur
C. Lucknow
D. Kanpur

Answer : B

296. Which is the longest road of India?

A. Pathankot Jammu Road
B. Great Deccan Road
C. Grand Trunk Road
D. Mahatma Gandhi Road

Answer : C

297. Which one of the following towns is famous for glass bangles all over India?

A. Sirampur
B. Naini
C. Mumbai
D. Firozabad

Answer : D

298. Dalda brand vegetable Product is manufactured in—

A. Mumbai
B. Kanpur
C. Modinagar
D. Ghaziabad

Answer : A

299. 'Lal imli Mill' is in the town—

A. Amritsar
B. Faridabad
C. Kanpur
D. Ludhiana

Answer : C

300. The biggest number of jute mills in India is on the bank of the river—

A. Hooghly
B. Mahandi
C. Brahmputra
D. Cauvery

Answer : A

Monday, March 14, 2011

Quiz 17 | Geography Questions 101-200

101. Farakka Barrage has been constructed

A. To increase the flow of water in river Hoogley
B. To generate hydro-electric power

Answer : A

102. When do the south-west monsoon winds blow in India ?

A. Jan-Feb
B. Mid Jun-Sep
C. Oct-Dec
D. Mar-Jun

Answer : B

103. Which of the following is a warm ocean current ?

A. East Australian current
B. West Australian current
C. Benguela current

Answer : A

104. This region of India is very important from biodiversity point of view

A. Eastern Himalayas
B. Eastern Ghats
C. Kashmir Valley

Answer : B

105. Which of the following river does not drain into the Arabian Sea ?

A. Mahanadi
B. Narmada
C. Tapti
D. Sarswati

Answer : A

106. From which part of Cinchona plant quinine is obtained ?

A. Seed
B. Leaf
C. Flower
D. Bark

Answer : D

107. Edible portion of coconut is the -

A. Endocarp
B. Endosperm
C. Coir

Answer : B

108. Largest delta in the world is ?

A. Ganga Delta
B. Mississipi Delta
C. Irrawaddy Delta
D. Godavari Delta

Answer : A

109. Which state of India touches the boundaries of the largest number of other states ?

A. U. P.
B. Bihar
C. M. P.
D. Andhra

Answer : A

110. The Tropic of Cancer passes through -

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra

Answer : A

111. Soils develop darker colouration because of -

A. Loose structure
B. Presence of colloids
C. Humus accumulation

Answer : C

112. Which planet experiences a day almost of the same duration as that of Earth ?

A. Venus
B. Jupiter
C. Mars
D. Saturn

Answer : C

113. When was the Indian Forest Act formed ?

A. 1865
B. 1927
C. 1875
D. 1878

Answer : B

114. Which planet has the largest equatorial radius ?

A. Mars
B. Earth
C. Jupiter
D. Saturn

Answer : C

115. The term 'globalisation' was first used by ?

A. Hemry Paulson
B. Allen Greenspan
C. Paul Krugman
D. Theodore Levitt

Answer : D

116. The leading producer of coal in the CIS is -

A. Pechora
B. Karaganda
C. Donetz
D. Kuzbass

Answer : C

117. Permeability of a soil is a function of its ?

A. Porosity, structure and depth
B. Structure and depth

Answer : A

118. The largest area of operational land holding is covered by

A. Medium farmers
B. Large farmers
C. Marginal farmers

Answer : C

119. A place located 74 deg. West of Greenwich will have time-

A. 5 hrs. 42 minutes behind
B. 4 hrs. 56 minutes behind

Answer : B

120. 'Chilgoza' is obtained from the seeds of a species of -

A. Pine
B. Palm
C. Cycus
D. Deodar

Answer : A

121. The most abundant gas emitted from volcanoes is

A. Water vapour
B. Helium
C. Sulphur dioxide
D. Carbon dioxide

Answer : A

122. Laterite is produced by

A. Hydration and carbonation
B. Hydrolysis and oxidation
C. Leaching and oxidation

Answer : C

123. Pelagic deposits are mainly found below the depth of

A. 1000 fathoms
B. 100 fathoms
C. 600 fathoms
D. 200 fathoms

Answer : B

124. 'Tamasha' is the famous folk form of musical theatre and belongs to-

A. U P
B Punjab
C Maharashtra
D Bihar

Answer : C

125. In Uttar Pradesh, the famous pilgrim centre of both Jain and Buddha Dharma is -

A. Sarnath
B. Kushinagar
C. Kausambi
D. Devipatan

Answer : C

126. Which of the following fruits is not included in the list of 'Mukkani' ?

A. Jack Fruit
B. Mango
C. Banana
D. Sapota

Answer : D

127. Place known for silk fabrics is-

A. Coimbatore
B. Mumbai
C. Kancheepuram
D. Surat

Answer : C

128. McMohan line lies between which of the following countries ?

A. India & China
B. India & Pakistan
C. India & Bangladesh

Answer : A

129. The longest river of Tamil Nadu is-

A. Kaveri
B. Pennayar
C. Tamirabarani

Answer : A

130. Which material was a famous commerical product in ancient Tamil Nadu exported to other places?

A. Fish
B. Pearl
C. Pulses
D. Dogs

Answer : A

131. The maximum daily range of temperature can be observed at-

A. Chennai
B. Thiruvananthapuram
C. Delhi
D. Mumbai

Answer : C

132. The largest producer of chillies in the world is-

A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer : A

133. India is the seventh largest country in the world. It occupies .......... of world area.

A. 2.4 %
B. 3.4 %
C. 4.2 %
D. 4.2 %

Answer : A

134. In which state does the maximum area of black soil occur ?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer : B

135. The climate around Bikaner can be described as -

A. Tropical monsoon
B. Hot desert
C. Mediterranean type
D. Semi-arid steppe

Answer : D

136. What is the chief occupation of Brazilians?

A. Sugar Production
B. Mining
C. Producing Coffee
D. Sheep rearing

Answer : C

137. What is the chief agricultural product of the U.S.A. ?

A. Maize
B. Cotton
C. Barley
D. Rice

Answer : A

138. What is exported from Halifax?

A. Wood and its articles
B. Fish and Fruits
C. Petroleum
D. Wheat

Answer : B

139. Which part of North America is the most thinly populated?

A. Alaska
B. California
C. Eastern Part of U.S.A.

Answer : A

140. Red Indians are the original inhabitants of—

A. Africa
B. North America
C. Asia
D. Europe

Answer : B

141. Sierra Nevada is the name of—

A. An animal of America
B. A disease found in America
C. A mountain in America

Answer : C

142. Tirupur is located on the banks of river -

A. Bhavani
B. Noyyal

Answer : B

143. The river Mississipi falls in—

A. The Gulf of Mexico
B. Atlantic Ocean
C. Pacific Ocean
D. Superior lake

Answer : A

144. Which one of the following towns is not the railway station of Canadian
Pacific Railway?

A. Regina
B. Winning
C. San Francisco

Answer : C

145. Which of the following is a planetary wind ?

A. The westerlies
B. Sea breeze
C. Fohn
D. Mistral

Answer : A

146. The district with highest literacy rate in Tamil Nadu is -

A. Kanniyakumari
B. Tirunelveli
C. Cuddalore
D. Thanjavur

Answer : D

147. The Jain temples known for the finest marble carvings in India are situated at

A. Gwalior
B. Jaipur
C. Gandhara
D. Dilwara

Answer : D

148. Which of the following is an inland river port ?

A. Kolkata
B. Mumbai
C. Chennai
D. Tuticorin

Answer : A

149. The name of the canal which links Pacific and Atlantic Ocean, is—

A. Panama
B. Suez
C. Kiel
D. None of these

Answer : A

150. Winnipeg is famous in the world for

A. Natural scenery
B. Wheat centre
C. High buildings
D. Film industry

Answer : B

151. Chief Industry of Canada is—

A. Wine
B. Dairy
C. Iron
D. Wood pulp and paper

Answer : D

152. The longest railway line of the world is—

A. Canadian Pacific Railway
B. Cape-Cairo Railway
C. Trans-Siberian Railway

Answer : B

153. Edinburgh is famous for—

A. Higher education
B. Iron industry
C. Dairy industry
D. Fish industry

Answer : A

154. What is the chief mineral of Russia?

A. Iron
B. Coal
C. Copper
D. Tin

Answer : B

155. What is the chief import of U.K. ?

A. Food stuffs and raw material
B. Machines and rubber
C. Wine and biscuits
D. Iron and coal

Answer : A

156. Which of the following has the greatest importance in commercial fisheries?

A. Spain
B. Dogger Banks
C. Italy
D. Portugal

Answer : B

157. The chief wine producer of the world is—

A. Great Britain
B. Norway
C. France
D. Germany

Answer : C

158. The Kiel canal links—

A. North Sea and Baltic Sea
B. Pacific and Atlantic oceans
C. Mediterranean and Red Sea

Answer : A

159. Which of the two Seas are linked by the strait of Gibraltar ?

A. Atlantic Ocean and Mediterranean Sea
B. North Sea and Baltic Sea

Answer : A

160. In which country of Europe is the active volcano of Vesuvius?

A. Italy
B. Norway
C. France
D. Germany

Answer : A

161. Which is the mountain between the Black sea and Caspian sea?

A. Ural
B. Caucasus
C. Alps
D. Balkan

Answer : B

162. Which country of Europe is known as the 'Country of Lakes' ?

A. Finland
B. Italy
C. France
D. Spain

Answer : A

163. Which is the longest river of Europe ?

A. Danube
B. Volga
C. Rhine
D. Seine

Answer : B

164. Which is the river that originates from Black Forest and falls in Black sea?

A. Danube
B. Oder
C. Rhine

Answer : A

165. What is the main industrial production in Switzerland?

A. Watch and clocks
B. Motor-cars

Answer : A

166. Which country is the biggest producer of rubber in the world?

A. Malaysia
B. Sri Lanka
C. Thailand
D. Brazil

Answer : A

167. Which country is the biggest producer of tea in the world?

A. India
B. Russia
C. China
D. Brazil

Answer : A

168. Which is the hottest place of the word?

A. Al 'Aziziyah
B. Seville
C. Death Valley
D. Jacobabad

Answer : A

169. The coldest place of the world is in—

A. Nr. Vostok
B. Ust' Shchugor

Answer : A

170. Britain and France are divided by the natural boundary of—

A. The English Channel
B. The river Thames

Answer : A

171. Which river forms the boundary line between Uttar Pradesh and Haryana ?

A. Yamuna
B. Ganga
C. Parvati

Answer : A

172. Dead sea a salt water lake, is locatted between—

A. Israel and Jordan
B. Egypt and Libya

Answer : A

173. What is the new name of Siam ?

A. Thailand
B. Canton
C. Taiwan
D. Timor

Answer : A

174. Croydon is an international airport of—

A. U. K.
B. France
C. India

Answer : A

175. The Islands of Cloves is—

A. Zanzibar
B. New Zealand
C. Sri Lanka
D. Cuba

Answer : A

176. In India, which coast receives rainfall from North East monsoon—

A. Coromandal Coast
B. Malabar Coast

Answer : A

177. Which one of the following states is famous for sandal wood?

A. Karnataka
B. Kerala

Answer : A

178. Which one of the following languages is used in Tripura ?

A. Bengali
B. Mizo

Answer : A

179. Which one of the following states is such whose inhabitants are mostly Christians?

A. Nagaland
B. Manipur
C. Tamil Nadu

Answer : A

180. Which of the following states produces asbestos in abundance?

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh

Answer : A

181. The most leading port of India for import is—

A. Mumbai
B. Kandla
C. Kolkata
D. Chennai

Answer : A

182. The maximum export of India is to—

A. United States of America
B. Germany
C. Russia
D. Britain

Answer : A

183. India imports chiefly from—

A. USA
B. Russia
C. Britain

Answer : A

184. Kakrapara Project is an irrigation project on the river of—

A. Tapti
B. Narmada

Answer : A

185. Which is the best natural port of India?

A. Mumbai
B. Chennai

Answer : A

186. Which one of the following ports has replaced Karachi ?

A. Kandla
B. Mumbai
C. Surat
D. Cochin

Answer : A

187. Which one of the following is the centre of Higher Technical education?

A. Bhilai
B. Kharagpur
C. Srinagar
D. Mathura

Answer : B

188. The youngest folded mountain in India is—

A. Siwaliks
B. Aravallis
C. Nilgiris

Answer : A

189. Nuclear power station in Uttar Pradesh is at—

A. Narora
B. Kanpur
C. Lucknow
D. Kanpur

Answer : A

190. Which of the following towns is a modern planned town?

A. Chandigarh
B. Varanasi
C. Chennai

Answer : A

191. The inclination of the earth's axis to plane of the orbit is—

A. 23½
B. 90°
C. 66½°
D. 0°

Answer : A

192. Atacama is—

A. A desert region of North Chile
B. The grassland of Argentina

Answer : A

193. The spring tide occurs when the moon, the sun and the earth make in angle of—

A. 180°
B. 90°

Answer : A

194. Sindri is famous for—

A. Fertilizer production
B. Aluminium manufacture
C. Machine-tool industry

Answer : A

195. The solar eclipse occurs when—

A. The moon comes in between the sun & the earth
B. The earth comes in between the sum & the moon

Answer : A

196. The spring tide occurs when the moon, the sun and the earth make in angle of—

A. 180°
B. 90°
C. 45°
D. 33°

Answer : A

197. Which of the following rivers occupies a rift valley?

A. Narmada
B. Cauvery
C. Mahanadi
D. Sutlej

Answer : A

198. Sea port which does not have a petroleum refinery?

A. Kandla
B. Mangalore
C. Chennai
D. Cochin

Answer : A

199. Which of the following is not a greenhouse gas?

A. Carbon dioxide
B. Methane
C. Nitrous oxide
D. Argon

Answer : D

200. The biggest island in the world is—

A. New Guinea
B. Borneo
C. Greenland
D. Sumatra

Answer : C